Приятно вспомнить старое или моя попытка написать статью «Болонський процес»

Нашёл свою старую «статью», которую я написал как-то на форуме (или сайте?) ФПЛ (есть такое учебное заведение — в тексте детальнее). Почитал — немного смешно, немного нелепо, но всё же радует крик прошлого, который я сегодня нашёл.

Болонський процес в ФПЛ

Багато з нас(учнів, студентів, вчителів) знає, що наша країна стоїть на шляху євроінтеграції. Цей процес вплинув на всі галузі суспільних відносин. Зрозуміло, що цей процес і не оминув освіту. І відповідно Фінансово-правовий ліцей(Далі — ФПЛ), будучи суб’єктом суспільних відносин, а також, маючи важливий статус в ієрархічній структурі Київського національного університету імені Тараса Шевченка, робить внесок в розвиток цього явища. Саме болонський процес є втіленням євроінтеграціонного процесу в освіті.

Тому, на мою думку, ФПЛ як міст між школою та університетом або коледжом, повинен включити у власну систему викладання елементи болонської системи. Адже, на власному досвіді, я можу сказати, що перехід з ліцею в університет, дався мені складно.

Для того, щоб пояснити детальніше, я розповім своє життя в цьому закладі. Коли я потрапив в ФПЛ, а це був 9 клас, то мені було складно вчитися. Всі, хто оточували мене, могли відповісти, сказати щось дотепне, підняти руку. На фоні цього всього, я виглядав, як скромний хлопець. Лише через півроку я почав отримувати перші результати та не бути останнім. Саме за ці півроку я зайняв середнє місце в рейтингу групи. В кінці 9 класу, я повинен був здавати ДПА. Для мене це також було складно. Адже, чисто читаючи поняття та визначення, тяжко зрозуміти про що йдеться. Але я пам’ятаю, як читав підручник з правознавства. І пам’ятаю, як довго перечитував поняття норми права. Тоді, коли я почав вдумуватися, я розкрив для себе це поняття. Цей випадок і став для мене поштовхом для здобуття ще вищих висот. Я вдосконалювався з кожним роком. І тут можу сказати «Дякую» всьому науково-педагогічному колективу ФПЛ.

Але, натомість, за все своє перебування в ліцеї, я піднімав руку не більше 10 разів. Натомість, болонський процес передбачає активну участь студентів, тобто студент повинен будь-якими шляхами набрати мінімум, для того, щоб бути допущеним до складання заліку або іспиту. Тому в перші місяці для мене було складно отримати бали. Врятували мене лише письмові роботи, які я майже краще всіх писав, лише одна дівчина в конкурентах. Дякуючи Богу та і собі, я вже здав 3 іспити на 90 балів(5 за національною шкалою). Залишився ще один.

Так ось, підсумовуючі все вищезазначене, я б порекомендував в ліцеї проводити пари або тижні семінарських занять. По-перше, це допоможе учням мати менше стресів при перебуванні в університеті, по-друге, це підвищить статус ФПЛ, по-третє, самим вчителям може сподобатися така практика.

04.02.2010 15:02

Запись опубликована в рубрике Взгляды с метками , , , . Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Добавить комментарий